Видавництво “Свічадо”: Митрополит Андрей Шептицький

Митрополит Андрей Шептицький27 жовтня 2014 року в Національному університеті «Львівська політехніка» в межах авторського проєкту Ірини Фаріон «Від книги до мети» відбулася презентація книги отця Кирила Королевського «Митрополит Андрей Шептицький».

На початку зустрічі авторка проєкту свободівка Ірина Фаріон представила львів’янам гостей – директора видавництва «Свічадо» Богдана Трояновського та отця Себастьяна (Степана) Дмитрука.

Ірина Фаріон наголосила, що цей рік – знаковий в сенсі пошанування митрополита Андрея Шептицького. Верховна Рада VII скликання , яка сьогодні закінчила свою каденцію, ухвалила постанову про вшанування ювілею Шептицького – 70 років від того часу, як він відійшов у вічність, а наступного року, 29 липня, ми святкуватимемо 150 літні роковини Шептицького.

Продовжити читання

Видавництва “Свічадо”

Митрополит Андрей ШептицькийСитуація післявоєнного українського покоління

Засновниками Видавництва “Свічадо” стали українські студенти з Любліна, переважно з Люблінського Католицького Університету. Народжені після відомої переселенської акції “Вісла”, виростали в атмосфері своєрідного дуалізму моральних цінностей. З одного боку – це була ворожість переважної частини польського середовища до всіляких проявів “українськості”, яку постійно пропагувала політика держави. З іншого боку – школа польського патріотизму і гуманістичні цінності, які здобувалися в процесі навчання, у пізнанні польської культури, у діяльності польських дитячих та молодіжних організацій.

Подібна ситуація була і в житті Церкви, чи радше у житті двох Церков: Греко-Католицької і Римо-Католицької. Українські греко-католики часто брали участь у діяльності як першої так і другої. Там, де не було грекокатолицького храму, ходили до костела, А часу від часу, з нагоди великого свята, їхали до церкви. Спроби отримати власну святиню або принаймні отримати можливість відправляти богослуження у греко-католицькому обряді, натрапляли на великий опір зі сторони представників державної влади, і, на жаль, також з боку влади Римо-Католицької Церкви. Позитивний досвід здобування в Церкві християнських цінностей накладався на негативний прояв нерозуміння і браку толерантності до потреб української меншини у Польщі, таких як: східна літургія, навчання рідної мови, пізнавання і вивчення власної культури.

Продовжити читання

Видавництво “Свічадо”: Митрополит Андрей Шептицький. Анонс

Митрополит Андрей ШептицькийУ межах авторського проєкту Ірини Фаріон ”Від книги до мети” 27 листопада 2014 року о 16 год. у 1-му навч. корп. НУ ”Львівської політехніки”, що на вул.Карпінського 2/4,  відбудеться презентація книги отця Кирила Королевського «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)», а також творча зустріч з колективом видавництва «Свічадо».