Павло Чучка. Слов’янські особові імена українців

Першим гостем майстер-класу Ірини Фаріон став професор Ужгородського національного університету Павло Чучка, який презентував унікальний словник “Слов’янські імені українців”. Презентація відбулася у Національному університеті “Львівська політехніка”. Подія викликала чимале зацікавлення не лише у студентському середовищі, а й науковому. За словами Павла Чучки, імена зібрані зі всіх куточків України, а також із територій, які колись входили до складу української держави (Північ Угорщини, частина Польщі).

“Центром дослідження професора Павло Чучка є давні слов’янські українські імена як вияв світогляду наших предків, – зазначила Ірина Фаріон. – У найкращому випадку зміна імені – це модифікація культури, в найгіршому – зрада. Називання – далеко не називна справа. Це духовний вектор розвитку нації. Ім’я людини – найсуттєвіший словесний знак у пізнанні народу. Праця Павла Чучки – це реконструкція мислення наших предків. Що може бути цікавішим, ніж проникнути в цю таємницю?”

Продовжити читання

Анонс: Павло Чучка. Слов’янські особові імена українців

20 жовтня стартує авторський проєкт Ірини Фаріон “Академічні майстер-класи: від книги – до мети”. Проєкт передбачає щомісячне запрошення відомих науковців та митців із презентацією своїх книг та мистецьких творів. У пору інформаційної заблокованости української науки та мистецтва такі зустрічі мають на меті доносити до зацікавлених інформацію про наукові та мистецькі новинки та формувати інтелектуально-мистецькі середовища.

Першим гостем буде професор Ужгородського університету Павло Чучка, автор унікальних словників “Прізвища закарпатських українців. Історико-етимологічний словник”, 2005 та “Слов’янські особові імена українців. Історико-етимологічний словник”, 2011. За подвижницьку працю науковця нагороджено орденом “За інтелектуальну відвагу” (2005).

Продовжити читання

Павло Чучка

Павло Чучка народився 22 лютого 1928 року в селі Баранинці, нині Ужгородського району Закарпатської області. Початкову освіту здобув у рідному селі, а середню — в Ужгородській реальній гімназії та в Ужгородській СШ № 1. 1952 року закінчив Ужгородський університет. Один рік учителював у середній школі. Потім навчався в аспірантурі Київського університету.

Кандидатську дисертацію «Українські говірки околиці Ужгорода» захистив 1959 року, а докторську «Антропонімія Закарпаття» — 1970 року. Обидві дисертації захистив у Києві.

Від 1954 року — викладач Ужгородського університету. Від 1976 року — завідувач кафедри загального та слов’янського мовознавства. Від 1996 року — завідувач кафедри словацької філології.

Продовжити читання