Анонс: Павло Гриценко

Павло ГриценкоЗ нагоди Дня української мови і писемности у межах проєкту Ірини Фаріон «Від книги до мети» 12 листопада 2013 року у 1-му навч. корп. НУ «Львівська політехніка», що на вул. Карпінського 2/4 о 16 .00 відбудеться зустріч з професором, директором Інституту української мови Павлом Гриценком.

Павло Гриценко

Павло ГриценкоПавло Юхимович Гриценко  — український мовознавець, доктор філологічних наук (1991), професор (1993), директор (2008) Інституту української мови НАН України.

Народився 23 вересня 1950 року в с. Матроська Ізмаїльського району Одеської обл.

Закінчив Одеський державний університет (1973), аспірантуру Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР (1979). З 1987 року — завідувач сектора діалектології Інституту мовознавства імені О. О. Потебні АН УРСР, а з 1991 року — відділу діалектології Інституту української мови НАН України. Від 2008 року директор Інституту української мови НАН України.

Продовжити читання

Ярема Кравець: Чорна книга комунізму

Ярема Кравець: Чорна книга комунізму15 жовтня 2013 року у Національному університеті “Львівська політехніка” в рамках авторського проєкту народного депутата України від ВО “Свобода”, відомого мовознавця Ірини Фаріон “Від книги до мети” відбулася зустріч із автором перекладу книги “Чорна книга комунізму”, доцентом катедри світової літератури ЛНУ ім. І.Франка Яремою Кравцем.

Розпочинаючи зустріч, Ірина Фаріон процитувала видатного вченого Цвєтана Тодорова: “Життя програло у двобої зі смертю, але пам’ять перемагає у своїм герці з небуттям”. У своєму вступному слові відомий мовознавець повідомила, що це дослідження злочинів комунізму покликане не просто реанімувати нашу пам’ять – воно покликане застановитись над екзистенційною природою зла; не лише помедитувати над його політичним характером, а, власне, поміркувати, чому зло можливе у таких обсягах? І як ми маємо жити з цим злом у контексті юридичному і моральному?

Продовжити читання