Михайло Худаш: Походження імен […] язичницьких божеств

Михайло Худаш: Походження імен […] язичницьких божеств26 лютого 2013 року у межах проєкту Ірини Фаріон “Від книги до мети” відбулася презентація унікальної монографії професора Михайла Худаша “Походження імен та релігійно-міфологічні функції давньоруських та спільнослов’янських язичницьких божеств”.

Учасником представлення книги був директор Інституту народознавства, академік НАН України Степан Павлюк.

Під час представлення відомий мовознавець, народний депутат України від Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Ірина Фаріон зазначила, що сьогоднішня зустріч особлива, адже автор присутній лише духовно, його немає матеріально.

Продовжити читання

Про творчість відомого українського мовознавця Михайла Лукича Худаша (20 грудня 1925 – 11 травня 2011)

Михайло ХудашУже в минулому непроста синусоїда життя, бо випала на роки облудної совєтської імперії. Завжди в теперішньому фундаментальні мовознавчі праці, у яких ключ до найзагадковіших первнів мови – власних назв: антропонімів, ойконімів, топонімів, етнонімів. І ось тепер нова праця, на жаль, вже по смерти, монографія «Походження імен та релігійно-міфологічні функції давньоруських і спільнослов’янських язичницьких божеств» (Львів, 2012).

Мала щастя 17 літ входити в життя і творчість цієї унікальної людини і видатного мовознавця. На перший погляд, суворий, маєстатичний, категоричний, принциповий, а що глибше у душу та розум, то виважений, розважливий, вдумливий, самокритичний – і погідний, як літній день. У моєму житті – це Людина-Доля, Людина-Дорога. Я лише одна з багатьох його учнів, кому він відкрив Мову як велику науку і щоденне життя.

Продовжити читання

Худаш Михайло Лукич

Михайло ХудашМиха́йло Луки́ч Худа́ш (20 грудня 1925 – 11 травня 2011), народився у селі Демня, Миколаївського району Львівської області. Український мовознавець, доктор філологічних наук (1980).

Біографічні відомості

1950 року закінчив Львівський педагогічний інститут, працював вчитилем української мови і літератури Струсівської СШ та інспектором шкіл Струсівського райвно Тернопільської обл., а в 1952 -1954 роки завідувачем Кременецького райвно цієї ж області. У 1954-1957 роках навчався в стаціонарній аспірантурі при кафедрі української мови Львівського державного педінституту, після закінчення якої з листопада 1957 р. по серпень 1980 р. працював на посадах: спочатку молодшого (до1963р.), а потім старшого наукового співробітника відділу мовознавства (згодом перейменованого у відділ історичної лексикографії) Інституту суспільних наук АН УРСР (тепер це Інститут українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України). З 1980 р. і до 2010 р М. Худаш працював спочатку на посаді старшого, а потім провідного наукового співробітника відділу карпатознавства Музею етнографії та художнього промислу АН УРСР, перейменованого згодом у Львівське відділення Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М.Рильського АН УРСР (тепер Інститут народознавства НАН України).

Продовжити читання

Анонс: Михайло Худаш: Походження імен […] язичницьких божеств

Михайло Худаш: Походження імен […] язичницьких божеств26 лютого 2013 року у межах проєкту Ірини Фаріон «Від книги до мети» відбудеться презентація унікальної монографії професора Михайла Худаша «Походження імен […] язичницьких божеств». У представленні книги візьме участь директор Інституту народознавства, академік НАН України Степан Павлюк.

Головний корпус «Львівської політехніки», що на вул. С. Бандери, 12, о 16 годині.